Sfaturi utile pentru soferii incepatori

Multi dintre soferii incepatori se declara coplesiti de situatiile neprevazute pe care le intalnesc in trafic, situatii cu care nu s-au confruntat in timpul in care s-au pregatit in vederea obtinerii permisului auto. Nimic de spus, faptul ca au completat teste auto drpciv ii ajuta pe soferii incepatori sa inteleaga teoretic aspecte legate de trafic si chiar si practic, insa situatiile cu care se pot intalni in trafic pot fi inedite, iar orele de la scoala de soferi se pot dovedi insuficiente. Daca soferii cu ani multi de experienta auto pot reactiona optim in diverse situatii, de cele mai multe ori, soferii incepatori se pierd.

Experienta reprezinta un factor determinant cand vine vorba de soferii auto, un factor care poate sta la baza evitarii multor accidente. Desi experienta se capata in timp, obiceiurile corecte de condus se pot deprinde repede, un avantaj pentru toti participantii la trafic.

Soferii incepatori trebuie sa aiba in minte cel putin 3 conditii atunci cand pleaca la drum cu masina:

  1. Reglarea oglinzilor (laterale si cea retrovizoare) si purtarea centurii de siguranta;
  2. Regulile de semnalizare. Intentia de a schimba directia, banda, de a iesi din parcare sau din sensul giratoriu se semnalizeaza cu minim 3, 2, respectiv 5 secunde inainte;
  3. Respectarea tuturor regulilor in trafic, inclusiv urmatoarele: respectarea vitezei optime si adaptarea acesteia la conditiile de trafic, respectarea culorilor indicate de semafor, mentinerea distantei regulamentare intre masini, se fac depasiri doar pe partea stanga s.a.m.d.

Iata cateva sfaturi utile de urmat de catre soferii incepatori

1Impunerea unui ritm propriu

– Poate cel mai important sfat este acela de a merge in ritmul propriu. Soferul incepator nu trebuie sa cedeze presiunii exercitate de alti soferi in trafic. Cu cat trec saptamanile, cu atat mai multa experienta se acumuleaza, dar asta nu inseamna ca trebuie sa se mearga cu viteza mare.

2Siguranta la volan 

– In ceea ce priveste siguranta, este foarte important sa urmeze obiceiurile bune invatate in scoala de soferi. Printre acestea se numara reglarea oglinzilor si purtarea centurii de siguranta. Aceste miscari ar trebui sa devina reflexe si instinctive ori de cate ori se pleaca la drum. Cu cat mai repede soferul incepator se obisnuieste cu aceasta rutina, cu atat mai usor o va aplica. In ceea ce priveste mecanica, soferul incepator va avea nevoie ca in primele cateva saptamani sa-si cunoasca masina, sa stie cum reactioneaza, puterea acesteia etc.

3. Adaptarea la conditiile de trafic 

– Un alt sfat de luat in seama tine de controlul vitezei. Nu doar ca trebuie sa se respecte limitele de viteza din trafic, este esential ca soferul incepator sa se adapteze la orice circumstanta de trafic.

4Experienta se castiga in timp

– Dupa primele saptamani sau luni de condus, este important ca soferii incepatori sa nu se relaxeze pe fondul unui fals sentiment de control. Abilitatile de conducere, stapanirea vehiculului, capacitatea si viteza de a reactiona in situatii neprevazute sunt achizitionate dupa mai multi ani si mii de kilometri.

5. Obligativitatea semnului de incepator 

– O alta regula care reglementeaza primul an de conducere este de a indica faptul ca masina este condusa de un incepator, prin aplicarea semnului distinctiv pe parbriz. Desi poate parea inutil, acest semn ii determina pe ceilalti soferi sa adopte un comportament prudent in trafic.

6Intretinerea masinii

– De la inceput, desi masina poate fi noua, trebuie sa se acorde atentie intretinerii sale. Presiunea in anvelope si starea acestora ar trebui sa fie revizuite periodic. In mod similar, nivelurile de ulei si lichide. In masina trebuie sa existe obiectele necesare in situatii de urgenta: triunghiuri de siguranta, vesta reflectorizanta si o trusa de prim ajutor.

7. Informarea in continuu

– Soferul incepator care va citi continuu are toate sansele sa fie informat util si corect cu tot ceea ce priveste modul optim de condus si nu numai. Pe site-uri precum www.odat.ro va putea gasi informatie de actualitate care acopera o serie larga de subiecte, de ajutor in cele mai diverse situatii.

Sursa

DISTRIBUIȚI