Salariații, PFA și pensionarii care au și venituri din dividende, dobânzi sau chirii vor fi scutiți de CASS

Salariații, PFA și pensionarii care au și venituri din dividende, dobânzi, drepturi de autor, dar și din chirii, vor fi scutiți de CASS pentru acestea, potrivit proiectului de modificare a Codului fiscal.

Salariații vor datora contribuțiile de pensie și de sănătate la tot venitul realizat, actualul plafon maxim, echivalent cu 5 salarii medii brute, fiind eliminat.

Principalele noutăți sunt:

  • introducerea scutirii de CASS pentru cei care au venituri din chirii concomitent cu salarii, pensii sau PFA
  • reintroducerea scutirii de CASS pentru cei care au venituri din dividende, dobânzi, drepturi de autor, concomitent cu salarii, pensii sau PFA
  • eliminarea plafonului maxim de 5 salarii medii brute pentru salariați la plata contribuțiilor, atât CAS, cât și CASS.

Astfel, este reintrodusă  scutirea de CASS pentru persoanele care realizează venituri din investiții (dividende, dobânzi) și/sau din alte surse pentru aceste venituri dacă în cursul anului fiscal realizează venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din pensii, venituri din activități independente, venituri din cedarea folosinței bunurilor, venituri din asocierea cu o persoană juridică sau venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură.

De la 1 ianuarie 2017, conform Codului fiscal – legea 227/2015, scutirea era eliminată, ceea ce însemna că salariații, pensionarii, PFA urmau să achite CASS pentru dividende, dobânzi și drepturi de autor.

În ceea ce îi privește pe salariați, în prezent, baza lunară de calcul a contribuțiilor de asigurări sociale, este plafonată la nivelul valoarea a de 5 ori câștigul salarial mediu brut, pe fiecare loc de realizare a venitului.

Acest plafon dispare, conform proiectului, motivarea fiind: eliminarea inechităților privind plata contribuțiilor în procente egale, pentru toți salariații din România, prin renunțarea la actualele plafoane privind contribuțiile de asigurări sociale și contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate, astfel încât toți cetățenii să aibă oportunități egale în societate.

Modificările vizează:

  • Eliminarea plafonului reprezentând  valoarea a de 5 ori câștigul salarial mediu brut, aferent bazei lunare de calcul  a contribuțiilor de asigurări sociale (CAS), în cazul persoanelor care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor.
  • Eliminarea plafonului maxim al bazei lunare de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS), reprezentând contravaloarea a 5 câștiguri salariale medii brute, prevăzut în cazul veniturilor din salarii și asimilate salariilor,  investiții și  din alte surse. Astfel, contribuția de asigurări sociale de sănătate se datorează asupra venitului realizat.
  • Prevederile vor fi aplicate de la momentul publicării proiectului în Monitorul Oficial, numai pentru tranzacțiile încheiate începând cu data de 1 a lunii următoare publicării în Monitorul Oficial, numai pentru tranzacțiile încheiate începând cu data de 1 a lunii următoare publicării în Monitor.

Pentru consultatii fiscale puteti apela la  servicii de contabile oferite de un expert contabil din cadrul Contabil Serv.

Sursa

DISTRIBUIȚI