Rusia cataloghează România drept o amenințare reală la adresa securității

Rusia cataloghează România drept o amenințare reală la adresa securității, întrucât găzduiește elemente ”ostile” ale sistemului antirachetă american, și un avanpost al NATO, potrivit unui oficial de rang înalt al ministerului de Externe de la Moscova, transmite Reuters.

În România, scutul antirachetă a devenit operațional în mai 2016, iar o a doua parte a sistemului urmează să fie construită în Polonia.

Statele Unite susțin că acest scut trebuie să apere Europa de rachetele balistice dezvoltate de Iran și nu reprezintă o amenințare la adresa granițelor Rusiei.

”Poziția României și a conducerii sale, care a transformat această țară într-un avanpost, reprezintă o amenințare clară la adresa noastră. Toate aceste decizii… sunt în primul rând direcționate împotriva Rusiei”, a declarat Alexander Botsan-Harcenko, un oficial de rang înalt din cadrul ministerului de Externe al Rusiei.

De asemenea, acesta a acuzat autoritățile române că utilizează o retorică antirusă.

Aceste declarații apar în timp ce blocul militar desfășoară mii de soldați și armament greu în Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, precum și în România.

Reprezentanții Statelor Unite și ai NATO susțin că desfășurarea de trupe este necesară pentru a spori securitatea și a oferi o garanție aliaților europeni după anexarea din 2014 a peninsulei Crimeea. Însă, Rusia acuză o strategie agresivă la granițele sale.

Sursa

DISTRIBUIȚI