Romgaz a anunțat că va continua să livreze gaze Elcen până joi

romgaz-anuntat-ca-va-continua-sa-livreze-gaze-elcen-pana-joi-adnews-ro

Consiliul de Administrație al Romgaz a decis luni continuarea livrărilor de gaze către Elcen în următoarele trei zile, până pe 6 octombrie, până la aprobarea unei Ordonanțe de Urgență a Ministerului Energiei pentru rezolvarea situației privind alimentarea cu energie termică a Capitalei, au declarat luni, pentru agenția națională de știri Agerpres, surse din domeniul energetic.

Ministerul Energiei vrea să promoveze o ordonanță de urgență, astfel încât Primăria Capitalei să poată plăti subvențiile la încălzire în avans, iar Romgaz să nu întrerupă furnizarea gazelor către Electrocentrale București (ELCEN).

„Ordonanța de urgență va permite Primăriei să plătească în avans subvenția către RADET, iar banii să ajungă, prin intermediul ELCEN, la Romgaz, astfel încât Romgaz să nu întrerupă furnizarea de gaze către producătorul de energie termică din București. Acești bani, circa 193 de milioane de lei, pot asigura fluxul financiar până la finele lunii ianuarie 2017, mai mult sau mai puțin în funcție de condițiile meteo”, au afirmat pentru AGERPRES surse din domeniu.

Potrivit acestora, săptămâna trecută, la masa negocierilor, toți actorii implicați în acest lanț au fost de acord cu această variantă de compensare a datoriilor, însă Consiliul de Administrație al Romgaz, întrunit luni, cere asigurări din partea Ministerului Energiei că această ordonanță va fi discutată în Guvern în ședința de miercuri.

„Reprezentanții Ministerului Energiei în Consiliul de Administrație al Romgaz au arătat că o astfel de garanție nu poate fi acordată momentan, întrucât totul depinde de mulți factori de pe lanțul de avizare a ordonanței”, au mai spus sursele citate.

Marți, 27 septembrie, la finalul unei întâlniri de urgență cu conducerea Romgaz și ELCEN, Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, declara că alimentarea cu apă caldă a Capitalei nu va fi întreruptă în următoarele șapte zile, întrucât ELCEN a identificat resurse financiare pentru a plăti gazele furnizate de Romgaz.

„Am rezolvat problema pentru moment, deci nu vor exista sincope în alimentarea cu apă caldă a municipiului București. Situația de azi este o rezultantă a blocajului financiar între RADET și ELCEN de multă vreme, nu este o situație de astăzi. Este o problemă complexă, care presupune discuții și dialog între toți factorii implicați și nu se poate rezolva dintr-o singură perspectivă. Trebuie toată lumea să stea la aceeași masă”, a spus Corina Popescu.

Potrivit acesteia, există un dialog permanent pe această temă între instituțiile guvernamentale și Primăria București.

Oficialul Ministerului Energiei a făcut apel la calm, „pentru că numai cu calm se pot rezolva aceste situații de criză”.

„Am găsit posibilitatea să plătim, am identificat resurse financiare la ELCEN pentru a putea plăti gazul. Pe măsură ce vom dezvolta soluția pe termen lung, vom veni cu clarificări ulterioare”, a continuat secretarul de stat.

ELCEN ar fi nevoit să oprească alimentarea cu agent termic în Capitală, dacă Romgaz nu va mai furniza gaze către producătorul de energie termică.

Sursa: Agerpres

DISTRIBUIȚI