Românii mai pot achiziționa mașini second-hand doar o dată la doi ani

romanii-pot-cumpara-masini-sh-o-data-la-doi-ani-57564

Senatul a înregistrat recent o propunere legislativa care urmărește limitarea numărului de mașini pe care le pot achiziționa persoanele fizice într-un interval de timp. Practic, dacă acest proiect de act normativ va intra în vigoare, românii vor putea să achiziţioneze “o dată la doi ani, un singur autovehicul second-hand pentru folosinţa proprie”, scrie Avocatnet.ro.

Pe lângă măsura amintită anterior, propunerea legislativă va permite doar persoanelor juridice să achiziţioneze maşini din străinătate şi să le revândă la noi în ţară.

Măsurile propuse în proiectul de lege au ca scop „o colectare mai eficientă a impozitelor la bugetul de stat şi eliminarea operaţiunilor comerciale nefiscalizate de autovehicule second-hand achiziţionate în spaţiul intracomunitar şi revândute în România”.

Potrivit Fiscului, tranzacţiile cu maşini second-hand provenite din spaţiul intracomunitar au fost făcute de către persoane fizice sau juridice fără a plăti TVA şi impozit pe profit. Cele mai multe vânzări de acest tip nici măcar nu apar în evidenţele contabile ale firmelor.

Statististicile arată că, în primele opt luni ale anului în curs, în România, au fost înmatriculate circa 340.000 de maşini second-hand, 71% dintre acestea cu o vârstă mai mare de 10 ani. În comparaţie cu anul trecut, maşinile cu o vechime de peste 10 ani au înregistrat o creştere de peste 111%, ajungând să reprezinte aproape 60% din totalul înmatriculărilor din 2017.

DISTRIBUIȚI