Raport OMS: Aproximativ 92% din populaţia globului respiră un aer prea poluat

92-procente-din-populatia-globului-respira-un-aer-prea-poluat-adnews-ro

Circa 92% din populaţia globului trăieşte în zone în care nivelul calităţii aerului exterior nu respectă limitele stabilite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), fiind prea poluat, potrivit unui raport dat publicității marți și citat de AFP și EFE.

„O acțiune rapidă pentru a face față poluării atmosferice este necesară urgent”, a declarat dr. Maria Neira, directoare a departamentului pentru sănătate publică al OMS.

Raportul se sprijină pe datele provenite din 3.000 de zone, mai ales orașe, din întreaga lume. Studiul a fost realizat în colaborare cu Universitatea Bath din Marea Britanie.

Potrivit acestuia 92% din populația mondială trăiește în zone unde nivelul calității aerului nu corespunde nivelurilor fixate de OMS privind calitatea aerului ambiant pentru particule fine al căror diametru este de sub 2,5 microni (PM2.5).

Limitele stabilite de OMS pentru aceste particule sunt în medie anuală de 10 micrograme pe metri cub. PM2.5 cuprind poluanți precum sulfați, nitrați de cărbune ce pătrund adânc în plămâni și în sistemul cardiovascular și care reprezintă un risc grav pentru sănătatea omului.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii numără printre principalele surse de poluare a aerului „mijloacele de transport ineficiente, combustibilii menajeri, arderea deșeurilor, centralele electrice alimentate cu cărbune și activitățile industriale”.

Aproximativ trei milioane de decese pe an sunt legate de expunerea la poluarea aerului exterior, potrivit OMS.

Potrivit estimărilor din 2012, 6,5 milioane de decese (11,6 % din decesele în lume) sunt asociate poluării aerului exterior și poluării aerului din interior.

Sursa: www.agerpres.ro

DISTRIBUIȚI