Putem raci din cauza ca „ne-a tras curentul”?

Am auzit cu totii expresia „cred ca ai racit pentru ca te-a tras curentul”, ca curentii de aer ne pot provoca o raceala, insa specialistii in domeniu fiind de alta parere, ne demonstreaza ca acesta este un mit extrem de raspandit.

De asemenea si in dexonline.ro putem gasi explicatie ca „a-l trage pe cineva curentul” este egal cu „a raci, fiind expus la un flux de aer in interiorul unei cladiri”. Mitul acesta vine la pachet cu alte cateva mituri.

Am auzit multe persoana care spun ca poti sa te imbolnavesti de gripa atunci cand iesi in frig fara o haina groasa pe tine, cand stai langa o fereastra deschisa prin care trece automat „curentul” sau stai cu geamul deschis la masina in timp ce circuli.

Insa specialistii afirma ca singura modalitate prin care poti lua gripa sau raceala si sa te imbolnavesti este prin expunerea la virusul gripal. Acest mit este intarit si de faptul ca se intampla sa coincida cu vremea rece, asa ca oamenii asociaza adesea gripa cu mediul rece prin care trece curentul, dar acesti factori nu au nicio legatura.

Daca dormi cu fereastra deschisa te poti trezi cu durere in gat?

Desi multa lume poate sa creada ca, daca lasam o fereastra deschisa, aceasta va cauza durerea in gat, se pare ca afectiunea depinde mai mult de calitatea aerului, spun medicii de la Cleveland Clinic. Aerul rece, care intra pe o fereastra deschisa poate sa ii ajute pe oameni sa respire mai bine, exceptie facand cazul in care aerul este foarte uscat, spun specialistii americani.

Disconfortul pe care il simti in gat, dimineata, sau durerea de gat poate avea diferite cauze, care nu sunt legate de traditionalul „curent“ care se creeaza in locuinta.

Ti s-a intamplat si tie sa te trezesti cu o durere de gat, asa ca probabil te-ai intrebat daca principala cauza este faptul ca ai dormit cu fereastra deschisa sau cu ventilatorul pornit. Expertii spun ca exista o paleta larga de motive pentru care poate sa apara durerea de gat.

Si ventilatoarele pot sa usuce aerul din incapere, dar zgomotul lor de fundal, calmant, poate duce la un somn mai bun. Specialistii sugereaza ca, daca optam pentru un ventilator, ar trebui sa il intoarcem cu fata in directia opusa. Chiar si asa, el va circula aerul din incapare, in timp ce va face acel zgomot pe fundal, care nu este deranjant.

Probleme frecvente legate de mediul in care dormi

Cele mai frecvente motive pentru care apar durerile in gat, dimineata, sunt aerul uscat (in special iarna) din incaperea in care dormi, respiratia pe gura si boala de reflux gastroesofagian. Alti „vinovati” sunt deshidratarea, febra fanului (rinita alergica) sau inceputul unei raceli.

Asadar, daca ai in vedere mediul in care dormi si simptomele cu care te confrunti, vei descoperi modalitatile prin care poti scapa de acea senzatie de gat iritat, de „usturime” in gat. De exemplu, poti opta pentru un umidificator, daca suspectezi ca aerul este uscat in camera in care dormi, mai ales ca aceasta tinde sa fie o problema frecventa in timpul iernii.

De ajutor poate fi si sa bei mai multa apa, in special inainte de culcare. Iar daca respiri pe gura, cere sfatul medicului, deoarece specialistul iti poate recomanda cele mai bune spray-uri nazale, care iti pot desfunda caile respiratorii. Iar daca te confrunti cu boala de reflux gastroesofagian, exista perne care te pot ajuta sa stai mai bine, insa cheia succesului sunt o dieta sanatoasa si tinerea sub control a greutatii corporale.

Sursa

DISTRIBUIȚI