Prețul aurului a scăzut la cel mai mic nivel din ultimele 10 luni

Prețul aurului a scăzut astăzi la cel mai mic nivel din ultimele 10 luni ale acestui an, în contextul aprecierii dolarului după majorarea dobânzii de politică monetară operată ieri de banca centrală a SUA.

Rezerva Federală (Federal ReserveFed) a majorat dobânzile de referință la 0,50% – 0,75%, de la 0,25% – 0,50% anterior, prima decizie de înăsprire a politicii monetare în ultimele 12 luni. Potrivit băncii, dobânzile ar putea crește anul viitor în trei etape, comparativ cu două majorări estimate anterior.

”Reuniunea a fost reluată la ora locală 09.00 (14.00 GMT), așa cum era prevăzut”, a declarat un purtător de cuvânt de la Fed în cea de a doua zi a reuniunii de politică monetară a Băncii Centrale a SUA.

Dolarul s-a apreciat în urma deciziei, ceea ce pune presiune pe prețurile metalelor prețioase și a altor materii prime tranzacționate în moneda americană. Totodată, activele nepurtătoare de dobânzi, precum aurul, își pierd din atractivitate în contextul unor dobânzi crescute, scrie MarketWatch.

În jurul orei 11:20, aurul se tranzacționa la 1139,40 dolari/uncie, în scădere cu 2.1% raportat la închiderea de miercuri. Este cea mai redusă cotație începând cu luna februarie.

Indicele ICE Dollar, care raportează dolarul la un coș format din șase valute majore, printre care euro și yenul japonez, era în urcare cu 0,2%, la 102,43 unități, cea mai ridicată valoare din ultimii 13 ani.

Sursa

DISTRIBUIȚI