Opt greșeli făcute de sportivi în alimentație

greseli in alimentatia unui sportiv

Fie că mergeți la sală ca să vă mențineți în formă sau că sunteți sportiv de performanță, alimentația joacă un rol important pentru viitoarele performanțe. Această vă poate da peste cap tot planul pe care vi l-ați propus și nu vă atingeți scopul propus. În acest articol veți găsi cele mai frecvente greșeli legate de alimetație.

1. Lipsa unui echilibru în alimentație

Echilibrul din alimentația persoanelor care nu practică un sport regulat nu este același ca și cel din alimentația culturiștilor sau sportivilor de performanță. Acesta constă în combinarea optimă de proteine, a carbohidrați simpli și complecși cu o cantitate minimă de grăsimi și evitarea zahărului.

Divizarea acestor nutrienți trebuie făcută în funcție de caracteristicile fiecăruia dintre voi.

Pe de o parte aveți scopuri diferite, unii dorind să slăbească, alții să se îngrașe, pe de altă parte este important să știți cum reacționați la diferite alimente sau combinații ale acestora.

O regulă generală este: 50% carbohidrați, 35% proteine și 10% grăsimi. Acesta este un regim alimentar bun pentru început, modificările necesare urmând să le faceți pe parcurs, în funcție de rezultate.

Cum să găsiți o modalitate mai practica decât calcularea și cântărirea fiecarui gram din ceea ce mâncați? Foarte simplu. La fiecare masă, umpleți farfuria în proporție de 50% cu hidrați de carbon, combinând orezul, cartofii sau pastele cu mazăre, brocoli, conopidă sau legume. Restul de 50% din farfurie să constituie proteinele, sub formă de piept de pui sau curcan, mușchi de vită, pește. Aceste alimente conțin și grăsimea de care aveți nevoie.

2. Insuficiența mâncării

Este imposibil să vă păstrați sau să construiți masă musculară dacă vă lipsesc nutrienții de care aveți nevoie.

Proteinele, carbohidrații și chiar grăsimile sunt importante pentru organism. Esențial este să le combinați în așa fel încât să obțineți ceea ce vreți. Mâncați natural, cu grăsimi și zaharuri cât mai puține. Pentru a face față solicitărilor corpului trebuie să mâncați suficient de multe alimente, susținând astfel nivelul energetic, refacerea și creșterea musculară.

Pentru a face față la nevoile corpului puteți apela cu încredere la gainereproteineaminoacizi și carbohidrați pe care le puteți obține din suplimente nutritive. Aici pe High Energy puteți găsi tot ce aveți nevoie.

3. Excesul de mâncare

Daca aveți mușchii acoperiți de grăsime ce rost mai are munca voastră? Excesul de calorii este transformat de organism în grăsimi și depus sub formă de țesut adipos.

Nu ajunge să mâncați mai puțin dacă vreți să scăpați de grăsime; trebuie să reduceți carbohidrații în timpul zilei și să-i eliminați din masa de seară. Altfel proporția dintre grăsime și mușchi nu se va schimba. Ideea este să scăpați de grăsime păstrându-vă masa musculară.

Carbohidrații nu trebuie scoși din alimentația zilnică, deoarece aceștia sunt principala voastră sursă de energie.

Pentru a vă păstra masa musculară trebuie să mentineți un nivel ridicat al cantității de proteine consumate. Țineți cont de faptul ca toți suntem diferiți și atunci experimentați modalități de alimentație ca să aflați ce anume se protrivește metabolismului vostru.

4. Apă băută insuficient

Este nevoie să beți o cantitate relativ mare de apă în fiecare zi, între mese. Evitați băuturile carbogazoase și alcoolul și nu exagerați în consumul de cafea, deoarece aceasta are un efect diuretic.

Corpul conține apă în proporție de 67%, necesară într-o mulțime de procese biologice de importanță vitală. Nu faceți greșeala de a bea prea puțină apă. Cel puțin 10 pahare mari cu apa sunt necesare zilnic.

5. Prea multe zaharuri și grăsimi

Excesul de zaharuri este transformat în grăsimi. Un aliment poate fi sărac în grăsimi dar bogat în zaharuri. Nu vă lasați induși în eroare de conținutul scăzut de grăsimi în acest caz. Băuturile și batoanele energizante de calitate trebuie să fie sărace în zaharuri.

Grăsimile furnizează cele mai multe calorii organismului, respectiv 9 calorii la fiecare gram. Din păcate, acestea sunt greu digerabile și organismul prefera să le depoziteze sub formă de strat adipos. Aveți însă nevoie de o cantitate limitată de grăsimi pentru a asigura buna funcționare a creierului și a altor funcții ale organismului.

În alimentele mâncate zilnic (carne, lapte, ouă, pește) aveți suficiente grăsimi, fără să mai fie nevoie să le consumați separat.

6. Pierderea balanței pozitive de azot

Nivelul pozitiv de azot este o stare fiziologică fără de care creșterea musculară nu este posibilă. Cum să îl mențineți? Prin furnizarea la fiecare 2-3 ore de nutrienți necesari organismului (proteine, carbohidrati).

Corpul lucrează cel mai eficient atunci când primește cantități ponderate de mâncare (ce nu suprasolicită sistemul digestiv) la intervale regulate de timp. Cum puteți totuși să mâncați la fiecare 2-3 ore dacă aveți o slujbă sau pur și simplu nu aveți timp?

Luați cu voi băuturi proteicebatoane energizantebatoane proteice sau băuturi de refacere.

7. Prea puține proteine

Proteinele sunt cel mai important nutrient pentru refacerea și creșterea musculară. Deoarece proteinele și grăsimile se afla de obicei împreună în alimente, evitați mâncărurile cu conținut ridicat de grăsimi. Acestea vă pot mari nivelul colesterolului și se pot depune pe artere.

Căutați alimente cu conținut proteic ridicat și sărac în lipide, cum ar fi pieptul de pui, de curcan, mușchiul de vită, peștele slab, produse lactate degresate, albușurile de ou ( 1-2 gălbenușuri sunt necesare totuși pentru a nu micșora calitatea proteică a ouălelor).

Aveți nevoie de 2-3 grame proteine pentru fiecare kilogram din greutatea corporală.

8. Ignorarea suplimentelor nutritive

Chiar dacă mâncarea este mai importantă în alimentația unui sportiv, consumul de suplimente nutritive vă ajută foarte mult. Toți atleții de elită le folosesc regulat. O bătură proteică de calitate, împreună cu administrarea adecvată de creatină și de alte suplimente precum aminoacizi pot face minuni în ridicarea nivelului energetic al antrenamentelor voastre și în refacere.

DISTRIBUIȚI