De ce avem nevoie de proteine și aminoacizii?

proteine importante pentru organism

Pentru a înțelege rolul nutriției în funcțiile vieții este important să ne dăm seama de structura hranei și de rolul pe care aceasta îl joacă în organism. Hrana aduce energie , deci calorii. Mâncărurile au trei elemente primare, și anume carbon, oxigen și hidrogen, care sunt componentele principale ale carbohidraților și grăsimilor. Proteinele conțin aceste trei elemente și, în plus, azot și sulf.

De ce avem nevoie de proteine?

Proteinele mai pot fi numite și „materia vieții”. Ele sunt miezul corpului omenesc și lucrează în fiecare celulă a acestuia. De fapt, după apă, proteinele reprezintă cea mai mare cantitate de substanță din majoritatea celulelor.

Proteinele îndeplinesc numeroase funcții esențiale în organism. Sunt necesare pentru dezvoltarea și regenerarea țesuturilor. Toate enzimele și majoritatea hormonilor sunt proteine. Acestea ajută la transportarea nutrimentelor și a oxigenului prin corp.

Proteinele joacă un rol important în lupta împotriva bolilor, ele conținând anticorpi și alte elemente ale sistemului imunitar. Proteinele sunt și o sursă de energie. De fapt, în timpul unui efort brusc ce face inima să galopeze, organismul va folosi rezervele de proteine din mușchi înainte de a folosi grăsimile, aceste eforturi nefiind eficiente la arderea grăsimilor.

Ce sunt proteinele și cum sunt folosite de organism?

Fiecare proteină conține compuși azotați numiți aminoacizi, care sunt uniți sub forma unor lanțuri controlate genetic, și sunt legați prin legături peptidice.

Lanțul de aminoacizi dintr-o proteină determină activitatea biologică a acesteia. De exemplu, proteinele din ficat sunt compuse din aceiași aminoacizi ca cele musculare, dar care sunt legați diferit astfel încât proteinele să îndeplinească funcții diferite în corp.

Când consumăm proteine, enzimele digestive le descompun, mai întâi în peptide (grupuri mici de aminoacizi) și apoi în aminoacizi separați. Aceștia sunt absorbiți în sânge cu ajutorul intestinelor și, în final, organismul construiește proteine din ei sau îi folosește ca energie.

Sunt toți aminoacizii la fel?

Aminoacizii sunt clasificați în două categorii: esențiali și neesențiali. Aminoacizii neesențiali pot fi produși în corp în cantitățile cerute de acesta. Aminoacizii esențiali nu pot fi produși în corp ci trebuie să provină din mâncare, iar dacă nu este consumată cantitatea adecvată, organismul nu poate funcționa cum trebuie. Aminoacizii esențiali sunt în număr de opt.

De câte proteine avem nevoie și care sunt cele mai bune sau mai complete surse?

Cantitatea zilnică recomandată pentru adulți este de 8 grame de proteine pe fiecare kilogram al greutății corpului. Aceasta cantitate zilnică recomandată nu ia însă în calcul diferențele dintre metabolismele și masele musculare ale indivizilor activi și inactivi.

Acest indicator se bazează pe concluzia argumentabil eronată și extrem de controversată ca atleții și sedentarii au aceleași necesități nutriționale!

Totuși, studiile efectuate arată că, în timpul programelor de antrenament agresiv, indicatorul nu poate suporta câștigul semnificativ de masă musculară dorit de halterofili sau de alți atleți de performanță. Specialiștii în nutriția sportivilor sunt de acord că aceștia au nevoie de o cantitate de proteine cu de la 50 la 100% mai mare decât prevede indicatorul.

Proteinele pot fi sintetizate într-o cantitate de 22 de grame în trei ore. Deci cantitatea de proteine ingerate ar trebui calculată conform cu acest lucru. Pentru a ne asigura că organismul este pregătit să acumuleze masă musculară, ar trebui ca 20% din cantitatea de calorii ingerate zilnic să fie proteine.

O dietă sanatoasă trebuie să conțină toți aminoacizii esențiali. O proteină dietetică ce conține toți aminoacizii esențiali se numește proteină completă. Majoritatea proteinelor animale sunt complete; totuși foarte multe produse de origine animală au un conținut mare de grăsimi. Prafurile complementare dietelor aduc o soluție cu aport scăzut de grăsimi. Majoritatea proteinelor vegetale sunt incomplete, deci vegetarienii trebuie să consume o gamă largă de mâncăruri pe baza de plante pentru a obține toți aminoacizii esențiali.

DISTRIBUIȚI