Daily Mail: Guvernul britanic dorește limitarea imigrației lucrătorilor slab calificați

daily-mail-guvernul-britanic-doreste-limitarea-imigratiei-lucratorilor-slab-calificati-adnews-ro

Imigranții europeni aflați deja în Marea Britanie nu vor fi afectați de ieșirea acestei țări din Uniunea Europeană, în schimb cei care vor veni în viitor ar urma să primească viza de lung sejur numai dacă sunt lucrători calificați, scrie publicația Daily Mail în ediția sa electronică de sâmbătă, făcând referire la un plan despre care afirmă că a fost propus de ministrul de interne, Amber Rudd, și a fost dezbătut miercuri în cadrul subcomitetului pentru Brexit.

Conform aceluiași plan, imigranții slab calificați noi veniți ar urma să nu mai primească drept de ședere în Marea Britanie, cu excepția cazurilor punctuale în care se va constata un deficit de forță de muncă în anumite domenii, cum ar fi agricultura. În astfel de situații ar urma să se introducă scheme de lucru pentru lucrători sezonieri, cărora li se va accepta numai un sejur pe o perioadă determinată.

Conform Daily Mail, obiectivul unui asemenea plan este de a reduce imigrația netă sub nivelul de 100.000 de persoane anual și să se reinstituie controlul asupra frontierelor britanice în urma votului de la referendumului din 23 iunie, favorabil ieșirii din UE.

„Aceasta este singura opțiune care poate funcționa pe termen lung și care va răspunde votului de la referendum”, a declarat acestei publicații un oficial din cadrul executivului de la Londra, a cărui identitate nu o menționează. Aceeași sursă a mai spus că guvernul britanic va examina în continuare posibile alternative la măsurile propuse în respectivul plan.

De altfel, astfel de propuneri ar putea să nu fie bine primite de unele companii britanice care au nevoie de forță de muncă slab calificată, cum este de exemplu cazul celor care angajează lucrători pentru culesul fructelor sau în sectorul construcțiilor.

Pe de altă parte, turiștii și studenții ar urma să aibă în continuare acces liber în Marea Britanie, pentru a nu se diminua și mai mult șansele ca Uniunea Europeană să accepte un acord comercial de liber schimb cu această țară.

Totuși, pe baza principiului reciprocității, Uniunea Europeană ar putea să adopte și ea un regim similar pentru cetățenii britanici.

Sursa: Agerpres

DISTRIBUIȚI