Cinci lucruri pe care sa nu i le ceri unui contabil

Cinci lucruri pe care sa nu i le ceri unui contabil

Fie ca detii o afacere, fie ca planuiesti sa ai o afacere, una dintre cele mai bune inspiratii ale tale poate veni dintr-o sursa neasteptata, inainte de toate astea trebuie sa ti cont de un singur lucru.

Nu este vorba de primul tau angajat, de asistentul personal sau chiar de avocatul tau. De fapt, este vorba de persoana care iti calculeaza bugetul, finalizeaza platile si pregateste declaratiile si te ajuta sa incorporezi tehnologia in afacere pentru a te dezvolta eficient. Este vorba de contabilul tau.

Avand in vedere amploarea experientei si bogatia cunostintelor dobandite prin colaborarea cu mai multe companii, un bun contabil are potentialul de a fi atat un mentor, cat si un partener – daca ii permiti.

Odata ce ai gasit un contabil bun, ultimul lucru pe care ti l-ai dori sa il faci este compromiterea relatiei prin intrebari care nu sunt necesare, ciudate sau mai rau, prin obligarea la munca mecanica. In acest articol vei gasi 5 situatii in care nu trebuie sa iti pui niciodata contabilul sau firma de contabilitate.

Nu ii cere sa iti plateasca taxele si impozitele

Contabilul nu are voie sa se atinga de banii tai, sa iti faca plati si aici ma refer in special daca aveti o relatie externalizata. Dar nici daca ai un contabil „in house” nu il pune sa faca asta. Ia-ti un casier, pentru ca deontologia ii interzice sa lucreze cu bani, tocmai ca sa aiba grija de banii tai si sa verifice unde se duc cand se duc. El este cel care confirma platile efectuate in conformitate cu documentele.

Niciodata sa nu iti obligi contabilul sa faca actiuni automate

Unii antreprenori romani inca ii roaga pe contabili sa le gestioneze agenda, sa pregateasca platile manual, facturile si tranzactiile. Acestea sunt cu siguranta taskuri automate!

Investeste in tehnologie si automatizeaza sisteme care iti vor face viata ta si munca contabilului tau mult mai usoare.

Daca colaborezi cu o firma de contabilitate aceasta cu sigurata lucreaza cu un soft de contabilitate precum SAGA sau altele de acest tip.

ContabilServ vine in ajutorul tau, prin experti contabili care sunt inconjurati de tehnologie, aplicatii si programe care iti eficientizeaza afacerea prin salvarea timpului si actiuni precise.

Nu iti intreba niciodata contabilul cum performeaza afacerea ta

De ce? Pentru ca ar fi trebuit sa stii asta deja!

Diferenta esentiala dintre cele doua situatii este responsabilitatea. Un om care doar conduce prin functie nu va reusi niciodata sa detina in adevaratul sens al cuvantului o afacere, iar angajatii niciodata nu vor sti cum sa gestioneze lucrurile pentru a functiona corespunzator. Insa, un manager care imparte taskuri este un manager care isi cunoarte afacerea si stie cum sa distribuie roluri fiecaruia.

Ca manager trebuie sa fii la curent cu tot ce se intampla in fiecare departament, chiar si in contabilitate.

Contabilul sau firma de contabilitate te poate ajuta sa planifici si sa interpretezi numerele, dar tu trebuie sa ai o modalitate unica de a citi aceste date.

Daca iti doresti ca afacerea ta sa aiba succes, fa-ti timp sa analizezi bugetele, cheltuielile si investitiile si implementeaza sisteme care sa stochete informatia, in asa fel incat sa o ai mereu la indemana.

Nu ii cere sa iti intocmeasca contracte

Nu ii poti cere asta pentru ca nu este avocat, este contabil. Rolul lui este sa iti solicite contractele, nu sa le intocmeasca. E adevarat ca nu are tariful unui avocat, insa nu despre asta este vorba. Apeleaza la profesionisti, pentru ca vei salva multi bani ulterior.

Nu ii cere niciodata contabilului sa incalce regulile

Nu compromite relatia cu contabilul tau, rugandu-l sa faca ceva corupt, care nu este etic. Pastreaza-ti mereu integritatea. Daca nu respecti acest lucru, s-ar putea sa se intoarca impotriva ta.

Contabilul trebuie sa aiba incredere in tine si tu sa ai incredere in el. Daca acest echilibru se strica, lucrurile se pot sfarsi prost pentru unul din voi sau pentru amandoi.

Contabilul ar trebui sa fie confidentul tau, ingerul pazitor, cel care te ajuta sa iei cea mai buna decizie si in cunostinta de cauza. Plateste-l la timp, trateaza-l cu respect, nu il minti si multumeste-i din cand in cand.

ContabilServ va ofera servicii financiar-contabile, servicii de consultanta fiscala, servicii salarizare sau consultanta infiintari firme.

Sursa: ContabilServ

DISTRIBUIȚI