Cei care vând mai mult de două mașini pe an vor plăti contribuții sociale pentru sănătate și pensii

Începând din 2018 persoanele care vând mai mult de două mașini pe an vor plăti contribuții sociale de sănătate și pensii (CAS și CASS), la fel ca în cazul activităților independente.

Începând de anul viitor, Codul Fiscal urmează să includă câteva schimbări majore și  una dintre ele se referă inclusiv la vânzările de mașini.

Astfel, începând din 2018, o persoană care va vinde mai mult de două mașini pe an va fi încadrată în categoria persoanelor care realizează activități independente. Guvernul vrea „instituirea unui regim fiscal distinct, aplicabil persoanelor fizice care transferă din patrimoniul personal, în cursul unui an, mai mult de două autoturisme”, se arătă în cadrul unui proiect discutat Guvern cu reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României la sfârșitul săptămânii trecute.

Potrivit cadrului legislativ care se va aplica de anul viitor, din venitul total anual obținut din vânzarea mașinilor vor fi scăzute cheltuieli forfetare de 40% pentru stabilirea venitului net. Din suma rămasă, persoana respectivă va plăti contribuții sociale la pensii (CAS) și la sănătate (CASS), iar cota totală a acestora este de 35%.

Introducerea unui astfel de regim fiscal va afecta în special samsarii de mașini, iar măsura este propusa ca urmare a creșterii spectaculoase a înmatriculărilor de mașini second-hand după eliminarea timbrului de mediu.

Sursa

DISTRIBUIȚI