Ce greșeli faci la când gătești orezul?

Orezul este un aliment foarte apreciat în întreaga lume și asta pentru că este ieftin, sățion și poate fi pus ca și garnitura în multe combinații de fel principal sau mancat ca atare.

Însă problema este că nu se gătește chiar atat de ușor cum credem noi pentru că ba se lipește de vas, ba iese prea zemos, ba este fad. Pentru a evita anumite greșeli trebuie să ținem cont de cateva sfaturi.

Aceste greșeli pe care le facem atunci când gătim banalul orez sunt atat de ușoare încât nici nu ne dăm seama că ele sunt cele care influenţează modul în care arată mâncarea la final.

1.Nu alegi vasele potrivite pentru gătit

Atunci când gătim orez trebuie să folosim un vas cu fundul subţire pentru a ajuta căldura să se distribuie uniform. Dacă alegem oala potrivită am scăpat de jumătate dintre probleme.

2. Nu speli orezul

Orezul trebuie spălat pentru a înlătura excesul de amidon, dar şi impurităţile care pot influenţa calitatea preparatului finit. Cel mai bine este să îl treceţi printr-un jet sau două de apă rece.

3. Orezul aromatizat trebuie înmuiat în apă

Basmati sau alte tipuri de orez aromate trebuie înmuiate în apă rece pentru a ajuta uleiurile volatile să se fie mai pregnante. De asemenea, prin înmuiere se reduce timpul de gătit care distruge aromele.

4. Ridicarea capacului în timpul fierberii

Dacă fierbi orez, nu trebuie sub nicio formă să ridicaţi capacul vasului în care se găteşte. Făcând acest lucru, prelungiţi timpul de fierbere, dar şi afectaţi calitatea preparatului final. Orezul va fi mai uscat şi poate rămâne nefiert la mijloc.

5. Folosirea unui foc prea mare

Orezul trebuie fiert la foc mic, fără să ne grăbim. Altfel, stricăm textura şi ardem mâncarea.

6. Nu trebuie amestecat în orez

O altă greşeală pe care aproape toată lumea o face este că amestecă în vasul în care orezul fierbe. În acest mod se activează amidonul şi se formează bule de aer. Orezul va avea o consistenţă foarte spongioasă, care sigur nu va fi pe placul tău.

Sursa

DISTRIBUIȚI