Cand ar trebui sa ne tundem parul si de ce

Cat de des trebuie sa ne tundem parul difera in functie de tipul de par si de tunsoarea aleasa. De aceea este important sa-ti gasesti ritmul potrivit pentru tine si vei avea un par frumos si sanatos.

In medie, parul creste cu 1,25 centimetrii pe luna insa o data cu inaintarea in varsta ristmul de crestere va incetini. Pentru ati stabili momentele oportune pentru tunderea podoabei capilare ar fi bine sa stii care sunt etapele cresterii parului.

Parul are 3 cicluri de crestere: faza anagena, faza catagena si faza telogena.

In faza catagena parul creste cu cu 1,25 cm pe luna, poate chiar mai rapid in lunile de vara. Aceasta faza se desfasoara pe o perioada de 3-5 ani.

Dupa ce se incheie etapa anagena, incepe ciclul catagen, care dureaza aproximativ 10 zile, timp in care foliculii firelor de par se micsoreaza si firul ramane prins superficial de acestia.

Imediat dupa aceasta se intra in faza telogena, care este caracterizata de repaus. In timpul acestui ciclu, firul de par este eliberat de folicul si cade. Dupa caderea firului de par, foliculul ramane inactiv timp de 3 luni, iar apoi procesul este reluat.

Fiecare fir de par este independent si trece prin aceste 3 cicluri de crestere in mod individual. In medie, este normal sa pierdem in jur de 80 de fire de par pe zi.

Cand ar trebui sa ne tundem parul?

Se spune ca parul tuns mai des creste mai repede insa specialistii au demontat acest mit. Parul poate parea ca nu creste atat de repede daca nu este tuns intrucat se rupe la varfuri si astfel se scurteaza mai rapid decat cel care este tuns in mod regulat. Mai mult decat atat, parul se poate rupe si din cauza folosirii aparatelor de coafat cu aer cald precum uscatorul de par sau peria rotativa.

Frecventa cu care trebuie sa ne tundem depinde de mai multi factori precum tunsoarea aleasa sau agresiunile la care ne supunem parul.

Tunsorile scurte, de pilda, necesita tunderi mai dese pentru ca linia tunsorii sa fie mentinuta. Asta inseamna ca o femeie cu parul scurt ar trebui sa se tunda la fiecare 4-6 saptamani.

In cazul tunsorilor de lungime medie sau chiar lungi, parul ar trebui sa fie tuns o data la 6-8 saptamani pentru ca tunsoarea sa fie mentinuta. In cazul in care se doreste lasarea parului mai lung, tunsul poate fi amanat la 10 saptamani.

Parul tratat chimic insa, adica decolorat, vopsit sau facut permanent, este mai fragil si are tendinta de a se degrada mai rapid, de aceea este indicat sa il tundem o data la patru saptamani, fara exceptie, pentru a preveni tocirea si ruperea varfurilor.

Stabileste, impreuna cu hairstylist-ul care se ocupa de podoaba ta capilara, care este frecventa cu care ar trebui tuns parul tau, in functie de ritmul in care acesta creste si se degradeaza. Astfel, vei avea mereu un par frumos si cu aspect sanatos, in ciuda procedurilor la care il supui.

Sursa

DISTRIBUIȚI