BNR: Creştere economică de 6% în trimestrul 2 din 2016

bnr-crestere-economica-de-6-trimestrul-2-din-2016-adnews-ro

BNR (Banca Naţională a României) a publicat un comunicat potrivit căruia economia României a avut o creştere economică peste aşteptări în trimestrul 2 din 2016.

„Creşterea economică a fost peste aşteptări în trimestrul II 2016 (6 la sută), ca urmare a expansiunii consumului populaţiei şi a investiţiilor, cu impact asupra deficitului de cont current”, se arată în comunicatul Băncii Naţionale.

Exportul net şi-a sporit astfel contribuţia negativă la dinamica anuală a PIB. Din perspectiva ofertei, sectorul serviciilor îşi menţine contribuţia determinantă la intensificarea activităţii economice.

Pe ansamblul trimestrului II 2016, dinamica anuală a costurilor salariale unitare din industrie s-a menţinut la nivelul ridicat din trimestrul anterior, în condiţiile în care accentuarea ritmului de creştere a câştigurilor salariale a fost compensată de ameliorarea dinamicii productivităţii muncii.

„Condiţiile monetare reale şi-au păstrat caracterul stimulativ, susţinând evoluţia favorabilă a creditului acordat sectorului privat, inclusiv din perspectiva structurii pe monede”, menţionează comunicatul BNR.

Rata anuală de creştere a creditului în monedă naţională s-a situat în luna august la 14,5 la sută în termeni reali, în timp ce dinamica anuală a componentei în valută a rămas puternic negativă (-12,9 la sută).

Pe acest fond, ponderea în total a creditului în lei a crescut la 55,9 la sută , faţă de un nivel minim de 34,6 la sută în luna mai 2012. Aceste evoluţii certifică îmbunătăţirea transmisiei politicii monetare, contribuind totodată la atenuarea riscurilor la adresa stabilităţii financiare.

Sursa: Capital

DISTRIBUIȚI