ANM: Alertă de răcire a vremii, ploi însemnate cantitativ şi ninsori la munte

anm-alerta-de-ploi-racire-si-ninsori-la-munte-adnews-ro

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteo de ploi însemnate cantitativ, răcire accentuată a vremii, intensificări ale vântului și ninsori la munte, valabilă de luni, ora 23:00, până joi, la ora 23:00.

În intervalul menționat, în vestul, centrul și nordul teritoriului, temporar va ploua și se vor totaliza local peste 20 de litri/metrul pătrat și, izolat, 40-50 de litri/metrul pătrat. În zona montană, treptat, începând din a doua parte a zilei de marți (4 octombrie), ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare, iar mai ales în masivele din nordul teritoriului se va depune strat de zăpadă. Pe spații restrânse și pentru scurt timp sunt posibile precipitații sub formă de lapoviță sau ninsoare în Dealurile de Vest, în Maramureș, în nordul și estul Transilvaniei, precum și în nordul Moldovei.

Vântul se va intensifica în majoritatea regiunilor și va avea viteze mai mari în cele vestice, sud-vestice și la munte, unde la rafală se vor depăși 50-60 kilometri/oră, iar pe crestele montane va sufla tare.

Temperaturile vor scădea accentuat, iar în regiunile intracarpatice și în jumătatea de nord a Moldovei, miercuri (5 octombrie) și joi (6 octombrie), vremea va fi deosebit de rece.

Prognoza ANM valabilă pentru intervalul 3-16 octombrie

În Banat, pe parcursul primei săptămâni, valorile termice vor marca o scădere semnificativă, astfel că vremea va deveni rece pentru această perioadă din an, cu medii ale maximelor de 13…16 grade și ale minimelor de 6…9 grade și chiar deosebit de rece în intervalul 5 — 6 octombrie, când temperaturile vor fi, în medie regională, de 9…12 grade la amiază și 3…5 grade dimineață. În cea de-a doua săptămână se estimează o încălzire ușoară și treptată a vremii, ce se va resimți în special la valorile diurne ce vor crește de la medii de 14…16 grade spre 20 de grade în jurul datei de 15 octombrie când vor deveni apropiate de normele climatologice specifice mijlocului de octombrie. Prima săptămână a intervalului de referință va aduce și ploi frecvente, moderate sau local chiar mai însemnate cantitativ, urmând ca apoi probabilitatea de ploaie să fie mai redusă.

În Crișana, pe parcursul primei săptămâni, răcirea vremii va fi semnificativă, astfel că valorile de temperatură se vor situa, în special în perioada 5 — 6 octombrie, cu mult sub cele normale în această perioadă din an. Mediile maximelor vor fi de 9…12 grade și ale minimelor de 2…6 grade. În cea de-a doua săptămână se estimează o creștere ușoară și treptată a valorilor termice, cu precădere a celor diurne care vor urca de la 14…15 grade în jurul datei de 10 octombrie spre 19…20 de grade la sfârșitul intervalului de prognoză, atunci când se vor situa în jurul celor climatologic specifice mijlocului de octombrie. Prima săptămână a intervalului de referință va fi caracterizată de o vreme cu ploi pe arii extinse și local în cantități mai importante, urmând ca apoi probabilitatea de ploaie să fie mai redusă.

În Transilvania, în prima săptămână, valorile termice vor marca o scădere semnificativă, astfel că vremea va deveni rece pentru această perioadă din an, cu medii ale maximelor de 11…15 grade și ale minimelor de 3…7 grade și chiar deosebit de rece în intervalul 5 — 6 octombrie, când temperaturile vor fi, în medie regională, de 8…10 grade la amiază și 0…3 grade dimineață. În cea de-a doua săptămână se estimează o încălzire ușoară și treptată a vremii, ce se va resimți în special la valorile diurne ce vor crește de la medii de 13…15 grade spre 18 grade în jurul datei de 15 octombrie, devenind apropiate de normele climatologic specifice mijlocului de octombrie. Prima săptămână a intervalului de referință va aduce și ploi frecvente, în general moderate cantitativ, urmând ca apoi probabilitatea de ploaie să fie mai redusă.

În Maramureș, pe parcursul primei săptămâni, răcirea vremii va fi semnificativă, astfel că valorile de temperatură se vor situa, în special în perioada 5 — 6 octombrie, cu mult sub cele normale în această perioadă din an. Mediile maximelor vor fi de 8…13 grade și ale minimelor de 2…6 grade. În cea de-a doua săptămână se estimează o creștere ușoară și treptată a valorilor termice, cu precădere a celor diurne ce vor urca de la 13…14 grade în jurul datei de 10 octombrie spre 16…18 grade la sfârșitul intervalului de prognoză, atunci când vor deveni apropiate de cele climatologic specifice mijlocului de octombrie. Prima săptămână a intervalului de referință va fi caracterizată de o vreme cu ploi pe arii extinse și local în cantități mai importante, urmând ca apoi probabilitatea de ploaie să fie mai redusă.

În Moldova, începând din data de 4 octombrie, vremea se va răci apreciabil, astfel că valorile de temperatură vor deveni în perioada 5 — 6 octombrie mult mai coborâte decât cele normale în prima decadă a lunii octombrie; mediile maximelor vor fi de 10…16 grade și ale minimelor de 4…8 grade. În cea de-a doua săptămână se estimează o creștere ușoară și treptată a valorilor termice, cu precădere a celor diurne, ce vor urca spre 16…18 grade la sfârșitul intervalului de prognoză, atunci când vor deveni apropiate de cele climatologic specifice mijlocului de octombrie. Prima săptămână a intervalului de referință va fi caracterizată de intervale cu ploi frecvente ce pot fi local mai importante cantitativ, urmând ca apoi probabilitatea de ploaie să fie mai redusă.

În Dobrogea, în perioada 5—7 octombrie, vremea va deveni răcoroasă, cu temperaturi maxime de 14…16 grade și minime de 7…10 grade, mediat pe regiune. În celelalte zile ale intervalului de referință sunt de așteptat valori termice apropiate de cele nomale în prima jumătatea a lunii octombrie, respectiv 17….20 de grade ziua și 8….12 grade noaptea. Ploi mai frecvente, moderate cantitativ, vor fi în intervalele 4-5 și 7-8 octombrie, în restul timpului fiind posibil să plouă în general slab și pe areale mai restrânse.

În Muntenia, o răcire semnificativă și bruscă a vremii se va produce la mijlocul primei săptămâni de prognoză, astfel că temperaturile mediate pe regiune vor scădea de la 20…21 de grade la 14…16 grade, în privința celor maxime și de la 12…13 grade spre 4…5 grade, la cele minime. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni se estimează o încălzire ușoară și treptată a vremii ce se va resimți preponderent la valorile diurne, ce vor ajunge spre 18…20 de grade, temperaturi apropiate de mediile climatologic specifice pentru mijlocul lunii octombrie. Va ploua local și în general slab în intervalul 4-5 octombrie, iar în perioada 7-8 octombrie sunt estimate ploi mai frecvente și mai însemnate cantitativ. Pentru celelalte zile ale perioadei de referință probabilitatea de ploaie va fi mai redusă.

În Oltenia, o răcire semnificativă și bruscă a vremii se va produce la mijlocul primei săptămâni de prognoză, astfel că temperaturile mediate pe regiune vor scădea de la 20…21 de grade la 13…16 grade, în privința celor maxime și de la 11…12 grade spre 3…6 grade, la cele minime. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni se estimează o încălzire ușoară și treptată a vremii ce se va resimți preponderent la valorile diurne, ce vor ajunge la 18…20 de grade, temperaturi apropiate de mediile climatologic specifice pentru mijlocul lunii octombrie. Va ploua pe arii restrânse și în general slab în primele zile ale intervalului de prognoză, urmând ca ploi mai frecvente și mai importante cantitativ să fie în zilele de 7 și 8 octombrie. În cea de-a doua săptămână, probabilitatea de ploaie va fi mai redusă.

La munte, vremea se va răci brusc și semnificativ, astfel că în intervalul 5 — 11 octombrie valorile termice vor deveni negative pe timpul nopților, iar ziua vor fi în medie de 2…6 grade. Apoi este estimată o creștere ușoară și treptată a temperaturilor, ce vor deveni apropiate de cele normale la mijlocul lunii octombrie, cele nocturne devenind, în medie, pozitive. Pe parcursul primei săptămâni, precipitațiile vor fi pe spații extinse și local în cantități mai importante. La început va ploua, dar începând din noaptea de 4 spre 5 octombrie ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare. Pentru cea de-a doua săptămână, estimările arată o probabilitate de precipitații mai redusă.

Estimarea publicată de Administrația Națională de Meteorologie este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime și minime, mediate pentru fiecare regiune a țării și adaptate local cu modele statistice și sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariție a precipitațiilor.

Sursa: ANM, Agerpres

DISTRIBUIȚI