Adrian Năstase: Guvernul Grindeanu este de nota 8 pentru că nu are o autoritate clară

Fostul prim-ministru Adrian Năstase, invitat duminică seară la Antena 3, a notat cu 8 activitatea Guvernului Grindeanu, apreciind că ministerele funcționează ”inegal”, iar premierul nu are autoritate deplină deoarece ”funcționează între mai multe puncte de putere”, însă este evident că acesta începe să aibă o influență tot mai puternică.

”Cred că Sorin Grindeanu are o problemă legată de faptul că funcționează într-un sistem cu mai multe puncte de putere și de aici unele chestiuni care duc la anumite tensiuni. Este evident că un centru de putere se află la Cotroceni (…), apoi două centre de putere sunt la PSD, unul la partid și unul la Guvern”, a declarat Adrian Năstase.

El a mai adăugat că, pe lângă acestea, mai există și alte ”subcentre” de putere la anumite ministere și servicii de informații, cum ar fi ale SRI, SIE, Armată, Justiție, SPP și chiar STS, iar, în opinia sa, premierul Grindeanu nu are, la ora actuală, ”niciun fel de buton de apăsat pe serviciile de informații”.

”Eu aș da nota 8 Guvernului Grindeanu pentru că ministerele funcționează inegal și nu există o autoritate suficient de clară și se vede acest lucru. Separarea între președintele de partid și primul ministru duce la faptul că cei care trebuie să execute anumite decizii se uită în două direcții”, a mai spus acesta.

Adrian Năstase a remarcat, printre altele, că lucrurile ”se mișcă foarte slab” în domeniul Justiției, deși ministrul Tudorel Toader este un jurist foarte bun, și crede că Guvernul ar trebui să aibă curajul să își asume în Parlament anumite legi importante, cum ar fi, spre exemplu, Legea salarizării unitare.

Referindu-se la președintele PSD, Liviu Dragnea, Adrian Năstase a declarat că acesta ”a crescut foarte mult în ultima vreme”, deși a avut anumite probleme legate de imagine, și că beneficiază de o susținere puternică în teritoriu.

În ceea ce îl privește pe premierul Sorin Grindeanu, Adrian Năstase a apreciat că acesta începe să aibă o echipă tot mai puternică, dar că, pe lângă aspectele interne, ar trebui să acorde atenție sporită relațiilor internaționale, printre care și celor cu China.

”Ar trebui să se ocupe de relațiile internaționale, cel puțin o dată pe săptămână să circule în străinătate, să facă un turneu al vecinilor, spre exemplu (…) și să înțeleagă că Drumul Mătăsii, cel puțin în momentul de față, ocolește România”, a mai spus Năstase.

Fostul premier a mai afirmat că, în prezent, beneficiază de ”o poziție specială” în PSD, că se bucură de un anumit respect în interiorul partidului, iar afirmațiile sale au un scop constructiv și nicidecum de a face rău formațiunii.

Sursa

DISTRIBUIȚI